Tel Aviv / Bezienswaardigheden & Activiteiten

Tel Aviv bezienswaardigheden

17x Wat te doen in Tel Aviv-Jaffa Israël - Highlights & Activiteiten

Tel Aviv bezienswaardigheden

Wat te doen in Tel Aviv-Jaffa en Israël? Bezienswaardigheden Tel Aviv Top 10, een overzicht van toeristische attracties, highlights en activiteiten. Wat zijn de bezienswaardigheden in Tel Aviv en omgeving?

Waarschuwing: Het reisadvies voor Israël is op dit moment negatief vanwege de oorlog met Gaza. Deze reisgids staat daardoor op pauze tot er vrede is in Gaza. Hoe prachtig Israël ook is als vakantiebestemming, mogen we niet wegkijken van de gruwelijkheden die onder het huidige bewind plaats vinden in Gaza. PEACE IN GAZA!

Tel Aviv bezienswaardigheden - 17x Wat te doen in Tel Aviv?

Wat is er te doen in Tel-Aviv, de bruisende stad aan de kust van Israël? Ten eerste wordt Tel Aviv wordt ook vaak Tel Aviv-Jaffa genoemd, waarmee de metropool wordt beschreven. Jaffa is het voormalige Palestijns-Arabisch havenstadje dat eigenlijk het historische hart vormt van Tel Aviv, terwijl aan het begin van de 20e eeuw de modernere stad Tel Aviv als een nieuwe tuinstad werd aangelegd. De steden zijn echter zo met elkaar vergroeid geraakt dat ze nu samengaan onder de naam Tel Aviv-Jaffa. Klik op een van onderstaande highlights en activiteiten voor meer informatie over deze unieke toeristische attracties en bezienswaardigheden Tel Aviv-Jaffa. Bekijk de '17x Wat te doen in Tel Aviv?':

1. Jaffa, de oude stad

Bezienswaardigheden Tel AvivHighlights in Jaffa: Saint Peter’s Church
Wat te doen in Tel Aviv IsraëlUitzicht op de Clock Tower van Jaffa

Jaffa is een oude havenstad en vormt eigenlijk het historische hart van Tel Aviv, doordat beide steden volledig in elkaar vergroeid zijn. Het kleine, maar charmante oude centrum van Jaffa is goed gerestaureerd en tegenwoordig een wijk vol met galerieën, winkeltjes en tal van restaurants en bars. Alle bezienswaardigheden van Jaffa liggen dichtbij elkaar en een leuke manier om Jaffa te bezoeken is met deze free walking tour. Ook kun je de Jaffa bezienswaardigheden prima zelf bezoeken; bezoek in dat geval de volgende punten in Jaffa:

 • De Clock Tower aan het begin van Yefet Street is een goed startpunt voor uw tour door Jaffa. In 1900 werd begonnen met de bouw van deze kalkstenen toren welke twee klokken bevat en is hét herkenningspunt van Jaffa.
Wat te doen in Tel Aviv IsraëlDe oude haven van Tel Aviv-Jaffa
Bezienswaardigheden Tel AvivHet Kikar Kedumim plein in Tel Aviv-Jaffa
 • De promenade aan zee verbindt het Charles Clore Park met de haven van Jaffa. Vanaf deze kant heeft u een mooi zicht op de skyline van Jaffa. In de zee treft u een rots met een vlag van Israel, dit is de rots van Andromeda. Volgens de legende zou Koning Cepheus hier zijn dochter Andromeda hebben willen offeren aan het kwade monster in de zee in de hoop de kwade Poseidon te sussen. Perseus, zoon van Zeus, redde haar en heeft het hoofd van het monster afgehakt. Vervolgens kom je aan in de kleine haven van Jaffa, vroeger een belangrijke exportplaats van de Jaffa sinaasappelen en tegenwoordig een gezellige plaats om seafood te eten.
 • Vanaf de haven kun je via een paar smalle straatjes de oude stad Jaffa betreden, waarbij je verschillende galerieën van de artistieke wijk zult tegenkomen. Bovenop de heuvel ligt het Kikar Kedumim plein. Bij dit plein ligt een bezoekerscentrum, de Saint Peter’s Church en een mooie fontein. Verder heb je bovenop de heuvel in het groene Abrasha park met enkele kunstwerken een mooi uitzicht op de stad Tel Aviv.
Wat te doen in Tel Aviv IsraëlDe Suspended Orange Tree in Tel Aviv-Jaffa
Bezienswaardigheden Tel AvivDe Jaffa Flea market
 • Bij het Kikar Kedumim plein ligt ook het Ilana Goor Museum. In het 18e eeuwse gebouw heeft de lokale kunstenaar Ilana Goor een bijzondere collectie van contemporary arts aangelegd. Iets achter dit museum ligt ook de Suspended Orange Tree, een kunstwerk van een zwevende boom.
 • Wanneer je de heuvel van Jaffa afdaalt komt je aan de andere zijde uit bij de Jaffa Flea Market. Deze traditionele bazaar (gesloten tijdens de Sabbath) is de plek om te zoeken naar antiek en souvernirs en het aangrenzende gebied is ’s avonds een bruisend gebied vanwege de bars en restaurants.

2. Carmel Market

Tel Aviv bezoekenDe Carmel Market in Tel Aviv (Israël)
Wat te doen in Tel AvivStreet art spotten rond de Carmel Market

De Carmel Market, ook wel bekend als Shuk Hacarmel, is de grootste en zeer levendige markt van Tel Aviv. De markt bestaat uit een lange straat met tal van specerij, groente, - en fruitkramen. Daarnaast is het ook een ideale plek om streetfood te proberen en kun je er terecht voor allerlei prullaria en souvenirs. Houdt er rekening mee dat tijdens de Sabbath de markt gesloten is.

Op dinsdag en vrijdag tref je aangrenzend aan de Carmel Market ook de grootste kunstmarkt van Israël, de Nachalat Binyamin. Deze markt is ideale plek om originele handgemaakte producten te vinden. Daarnaast is dit gebied naast de Carmel market ook een leuke wijk om originele street art te spotten.

3. Tayelet, de promenade van Tel Aviv

Bezienswaardigheden in Tel Aviv IsraëlDe promenade bij de haven van Tel Aviv
Bezienswaardigheden Tel Aviv IsraëlTayelet, ideaal om te fietsen of steppen

Langs de kust van Tel Aviv loopt een zes kilometer lange promenade, bekend onder de naam Tayelet. In 2011 heeft de stad de promenade volledig gerenoveerd en kun je via fiets,- en wandelpaden van de haven van Jaffa naar de noordelijk gelegen haven van Tel Aviv. Onderweg kom je de verschillende stranden van Tel Aviv tegen, evenals verschillende parken, sportfaciliteiten, de jachthaven en leuke bars aan het strand.

Een gebied dat de laatste jaren enorm is opgeknapt is de haven van Tel Aviv. Dit is geen plek meer waar je veel schepen zult aantreffen. Deze havenpromenade bestaat uit een enorm houten dek en in het havengebied ‘Namal’ tref je nu tal van restaurants, hippe beachclubs, winkels en tal van galerieën. Wat betreft het nightlife in Tel Aviv is dit hierdoor een van de bruisende gebieden van de stad.

Tip: Veel bezienswaardigheden in Tel Aviv liggen op enige afstand van elkaar en de boulevard is erg uitgestrekt. Wil je veel van de stad zien is een fiets het meest ideale vervoersmiddel. Mijn persoonlijke favoriet is deze leuke fietstour van BajaBikes waarbij een gids je 3 uur lang meeneemt naar tal van hoogtepunten van Tel Aviv.

4. Stranden van Tel Aviv

Highlights Tel Aviv
Tel Aviv highlights

De kust van Tel Aviv is eigenlijk één lang strand waarlangs de prachtige Tayelet boulevard loopt, waardoor Tel Aviv de ideale strandbestemming is. Alle stranden zijn voorzien van douches en toiletten en hebben strandwachten van mei t/m oktober. De 9 belangrijkste stranden gezien vanaf de noordelijk gelegen haven van Tel Aviv richting het zuidelijk gelegen Jaffa:

 • Metzitzim Beach: Door de ligging vlakbij de haven van Tel Aviv met o.a. een aantal hippe beachbars is dit strand geliefd bij een jonger publiek.
 • Hilton Beach: Het strand bij het gelijknamige Hilton Hotel en Independence Park staat bekend als het gay strand van Tel Aviv. Het gebied is ook populair om te surfen.
 • Gordon Beach: Dit strand is voor de sportievelingen. Er ligt een zwembad aan het strand en heeft uitstekende faciliteiten zoals gratis openlucht fitness toestellen en volleybalvelden.
 • Frishman Beach: Dit strand is het meest familievriendelijk mede door de verschillende speelfaciliteiten die hier voor de kinderen zijn aangelegd.
 • Bugrashov Beach: Dit centrale strand is het meest populaire strand van de stad en het water is hier wat rustiger.
 • Trumpeldor Beach: Een rustig strand doordat er geen faciliteiten en strandwacht zijn.
 • Jerusalem Beach: Een sportiever strand met o.a. volleybalvelden, fitness faciliteiten en kitesurf mogelijkheden.
 • Banana Beach: Een wat relaxter strand met minder faciliteiten. Op vrijdagmiddag zijn hier wekelijks drumsessies waardoor het strand ook bekend staat als Drummers Beach.
 • Charles Clore Beach: Het rustige strand vlakbij Jaffa staat bekend als Alma Beach en ligt naast het Charles Clore Park.

5. Rothschild Boulevard

Wat doen in IsraëlDe route begint bij Habima Square
Tel AvivFietsen op de Rothschild Boulevard

In het centrum van Tel Aviv liggen een paar mooie boulevards, waarvan de Rothschild Boulevard de meest bekende is. De 1,5 kilometer lange boulevard loopt van Habima Square (met het opvallende Tree Circles standbeeld en het Habima theater) richting de wijk Neve Tzedek. Langs de groene boulevard liggen veel gebouwen in de zogenaamde Bauhaus stijl, welke Tel Aviv ook de bijnaam van ‘Witte Stad’ hebben gegeven en terug is te vinden on de UNESCO Werelderfgoedlijst. De boulevard is een gezellige plek om ’s avonds een wandeling te maken, maar je kunt ook een bezoek brengen aan enkele musea aan de straat, zoals het Haganah Museum over o.a. het begin van het Joodse leger en het Joseph Bau House Museum van een Holocaust overlevende. Een andere comfortabele manier om de Rotshild Boulevard te ontdekken is met deze leuke fietstour.

6. Tel Aviv Museum of Art

Tel Aviv activiteitenSightseeing: Tel Aviv Museum of Art
Tel Aviv NoorderlichtHet Tel Aviv Museum of Art bezoeken

Het meest bezochte museum van Tel Aviv is dit Tel Aviv Museum of Art met een collectie van klassiek-moderne en hedendaagse kunst. Het enorme museum bevat veel werken uit de eerste helft van de twintigste eeuw van grote namen zoals Pablo Picasso, Joan Miró, Claude Monet, Henri Moore en Gustav Klimt. Daarnaast heeft het museum een grote collectie van Israëlische kunst en verschillende wisselende exposities (website museum).

7. Neve Tzedek & HaTachana

Tel Aviv-Jaffa bezienswaardighedenStraatbeeld van Neve Tzedek
Tel Aviv IsraelHaTachana, het voormalige treinstation

Neve Tzedek is een wijk in het zuidwesten van Tel Aviv en vindt zijn oorsprong in 1887 als de eerste Sefardische Joodse wijk dit buiten havenstad Jaffa werd gebouwd. Het was een wijk met veel kleurrijke laagbouw en in de jaren 90 zijn veel panden flink gerestaureerd, waarna het een moderne, hippe, maar toch rustige wijk is geworden. Je vindt hier veel restaurants, galerieën, hotels en boetiekjes, met name in en rond Shabazi Street. Tegenwoordig grenzen er steeds meer wolkenkrabbers aan de wijk, waardoor de wijk een stuk van zijn charme is verloren en mijns inziens vaak iets te hoog staat op andere lijstjes van Tel Aviv bezienswaardigheden.

Aan de rand van de wijk ligt ook HaTachana, het voormalige treinstation van Tel Aviv uit 1892. Het terrein is nu omgebouwd tot een toeristisch gebied met bijzondere designer winkeltjes en verschillende restaurants in de 22 historische gebouwen.

8. Street Art sportten in de wijk Florentin

Tel Aviv bezoekenFlorentin, een creatieve wijk in Tel Aviv-Jaffa
Tel Aviv centrumDe ideale wijk om street art te spotten

Een wijk die steeds meer in opkomst is vanwege de fijne vibe die er heerst is de hipsterwijk Florentin. In deze kleurrijke wijk is nog ruimte voor de creatieve geesten, studenten en een verder zeer jonge en gemengde bevolking. Zij hebben deze vervallen wijk overgenomen en veel creatieve ideeën losgelaten op de wijk, waarmee het een bruisende wijk is geworden met veel bars, vegan restaurants en een levendige kunstscene. Dit laatste zie je terug in de vele graffiti’s die de muren van de wijk kleur geven. De Levinsky market is een kleine foodmarket in Florentin.

9. Bezoek Jeruzalem

Tel Aviv excursie naar JeruzalemDagtocht vanaf Tel Aviv: Jeruzalem, hoofdstad van Israël
Dagtochten Tel Aviv naar JeruzalemDe Klaagmuur in Jeruzalem

Wist je dat je in ruim een half uur met de trein in Jeruzalem staat? Deze Heilige stad is een echte tegenpool van het vrije Tel Aviv en is echt een dagtocht waard. De steden worden niet voor niets samen gepromoot als 'Two Cities One Break'. In het oude historische en ommuurde centrum van Jeruzalem liggen belangrijke historische bezienswaardigheden van zowel Joden, Moslims en Christenen. Bezoek de tombe van Jezus in de Heilig Grafkerk, de Tempelberg met de gouden rotskoepel of de Klaagmuur. Beklim de Olijfberg voor het mooiste uitzicht over Jeruzalem of bezoek Mount Herzl voor de indrukwekkende Yad Vashem Holocaust Memorial. U zult geen enkele moeite hebben om zich twee dagen te vermaken in Jeruzalem. Lees meer over de Jeruzalem bezienswaardigheden.

Meer over Jeruzalem

10. Yarkon Park

Tel Aviv bezienswaardighedenHet gigantische Yarkon Park
wat te doen in Tel AvivOntspannen bij de Yarkon rivier

In het noorden van Tel Aviv ligt een gigantisch stadspark (375 hectare) langs de Yarkon rivier. Deze groene long van Tel Aviv is de ideale plek om te wandelen, fietsen of te ontspannen. Zo liggen er in het park de prachtige Rock Garden, een rots,- en cactustuin welke behoort tot de hoogtepunten van het park. Verder liggen in het park nog een aantal memorial gardens, sportfaciliteiten en vijvers. Er worden verder concerten gegeven en je kunt een ballonvlucht maken. Vanwege de grootte van het park is het aanbevolen het park te bezoeken met een fiets (bijvoorbeeld met deze leuke fietstour van BajaBikes) of met een step.

11. Tel Aviv sightseeing op de fiets

Doen in IsraëlTel Aviv bezoeken met een fietstour
Tel Aviv bezoekenWat te doen in Tel Aviv: fietstours

De beste manier om veel van Tel Aviv te ontdekken is met de fiets. De 6 kilometer lange promenade langs het strand, de groene boulevards door het centrum en het Yarkon Park beslaan vele kilometers die je beter op een fiets of elektrische step kunt bezoeken. Zo krijg je toch een goed beeld van deze uitgestrekte stad en kun je je makkelijk een dag vermaken.

Tip: Een aanrader is deze fietstour van BajaBikes waarbij je met een gids in 3 uur langs alle highlights van de stad zult fietsen, maar uiteraard kun je ook zelf een fiets huren om de Tel Aviv bezienswaardigheden te bezoeken. De stad heeft verder een uitgebreid netwerk van elektrische leenfietsen en steps. Voor kortere ritten kun je bijvoorbeeld de Lime app downloaden, waarmee je per minuut voor je elektrische step betaalt.

Boek uw Tel Aviv fietstour

12. Dizengoff Street

Tel Aviv stadDizengoff Street, de winkelstraat in Tel Aviv
wat te zien in Tel Aviv IsraelWat te doen in Tel Aviv: Dizengoff Square

Dizengoff Street is de belangrijkste winkelstraat van Tel Aviv en draagt ook de bijnaam Champs-Élysées van Tel Aviv, maar eigenlijk heeft deze straat zijn hoogtij dagen wel gehad. Zo liggen aan deze straat het winkelcentrum Dizengoff Center en het plein Dizengoff Square met een opvallende fontein. Rond het zuidelijke deel van de straat tref je ook weer verschillende Bauhaus-gebouwen die Tel Aviv de bijnaam van ‘Witte Stad’ hebben gegeven. Aan Dizengoff Street ligt verder het Bauhaus Center, een kunstgalerie waar je een audiogids of kaart kunt krijgen voor een route langs de Bauhaus gebouwen van Tel Aviv.

13. Wat doen in Tel Aviv: Sarona Market

Tel Aviv stadDe gezellige Sarona Market
wat te zien in Tel Aviv IsraelWat te doen in Tel Aviv: Sarona wijk

De Sarona Market is een moderne indoor foodmarket in het oosten van Tel Aviv. Het ligt tussen de wolkenkrabbers in het nieuwe zakendistrict van de stad in de Duitse kolonie en bestaat sinds 2015. De dagelijks geopende foodmarket is de plek om lokale producten te kopen en te proeven, van kruiden tot kazen en van baklava tot complete maaltijden.

Maak ook even een korte wandeling door de aangrenzende Sarona wijk, dit is de voormalige Duitse Tempelierskolonie uit 1871. In 2003 zijn deze historische gebouwen gerenoveerd en huisvesten nu o.a. restaurants, winkels en exposities. De architectuur is flink afwijkend van de rest van Tel Aviv en een groot contrast met de omliggende wolkenkrabbers.

14. Nightlife in Israël

Tips Tel Aviv

Als Tel Aviv ergens om bekend staat is het wel het zeer bruisende nachtleven. Elke avond van de week zijn er volop feestjes te vinden tot in de vroege ochtend en staat dan ook bekend als de feesthoofdstad van het Midden-Oosten. Dit varieert van hippe strandtenten, hipster bars, underground bars tot grote clubs. Een van mijn favoriete plekken met een hele speciale vibe is teder.fm, met enkele pop-up bars in een afgesloten binnenplaats en met geregeld live optredens. Verder is secrettelaviv.com een interessante website als je de agenda van de komende feesten, festivals en concerten wilt weten.

15. Rabin Square

Bezienswaardigheden in Tel Avi-Jaffahet Holocaust monument op Kikar Rabin
Tel AvivHerdenkingsplaats aan van Yitzahak Rabin

Het grote rechthoekige plein ‘Kikar Rabin’ is absoluut niet het mooiste plein in het centrum van Tel Aviv, maar speelt wel een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Zo vind je hier het (lelijke) stadhuis van Tel Aviv, waardoor er hier geregeld demonstraties plaats vinden. Verder tref je bij het stadhuis de herdenkingsplaats aan van Yitzahak Rabin, de premier van Israël die op 4 november 1995 vermoord werd tijdens de vredesbesprekingen met Palestina. Aan de andere kant van het plein staat het opvallende Holocaust monument.

16. Nog meer musea in Tel Aviv

Highlights Tel AvivYitzhak Rabin Center
Tel Aviv sightseeingDe porto van het Ilana Goor Museum in Jaffa

Ben je een museumliefhebber? Dan tref je in Tel Aviv een aantal interessante musea aan. Een aantal van de betere musea liggen helemaal in het noorden van Tel Aviv, in de universiteitsbuurt boven het Yarkon Park. Dit maakt ze iets minder makkelijk bereikbaar te voet, maar kunnen voor de liefhebber zeker de moeite waard zijn. Deze musea zijn:

 • ANU, Museum of the Jewish People: Dit museum is recent compleet vernieuwd en vertelt de geschiedenis van het Joodse volk (website).
 • Palmach Museum: Dit innovatieve museum gaat over de ontstaansgeschiedenis van de Palmach elite-eenheid van het leger. Het is alleen mogelijk dit museum te bezoeken met een gereserveerde tour (website).
 • Yitzhak Rabin Center: Een tentoonstelling over staat Israël, de carrière en de nalatenschap van de Israëlische premier Yitzhak Rabin die tijdens de vredesbesprekingen werd vermoord.
 • Eretz Israel Museum (MUZA): Het historische, archeologische en etnografische museum van Israël verdeeld over enkele paviljoens. Het veelzijdige museums is vooral voor de liefhebber van oud keramiek, munten en glaswerk (website).
 • The Steinhardt Museum of Natural History: het museum dat de natuurschatten van Israël presenteert met mooie tentoonstellingen (website).

Andere musea in de rest van Tel Aviv:

 • Ben-Gurion House: Dit kleine museum aan de Ben-Gurion boulevard was het huis van David Ben-Gurion, de eerste premier van de staat Israël. Tegenwoordig is het huis gratis te bezoeken als museum ter nagedachtenis aan Ben-Gurion.
 • Joseph Bau House Museum: Een museum aan de Rothschild boulevard ter nagedachtenis aan de Holocaust overlevende Joseph Bau die veel heeft bijgedragen aan de Israëlische kunt en cultuur (website).
 • Ilana Goor Museum: Dit museum ligt prachtig in de oude stad Jaffa en de collectie neemt je mee in de droomwereld van de kunstenares Ilana Goor.

17. Nog meer dagtochten in de omgeving

Excursie dode zee israelEen excursie naar de Dode Zee
Excursie vanaf Tel AvivDagtocht vanaf Tel Aviv: Baha’i tuinen in Haifa

Tel Aviv is een ideale uitvalsbasis om meer bezienswaardigheden van Israël te ontdekken. Georganiseerde bustours worden volop aangeboden. Wat dacht u van een bezoek aan de Dode Zee en de citadel van Massada? Bezoek heilige plaatsen zoals de geboortekerk in Bethlehem, Jericho of wees toeschouwer bij een doop mee in de rivier Jordaan. Ook is het hierbij mogelijk de Palestijnse gebieden van de Westelijke Jordaanoever te bezoeken. Ten noorden van Tel Aviv kunt u ook de Romeinse opgravingen van Caesarea bezoeken, Nazareth of het Meer van Tiberias. In dit artikel leest u meer over de beste Israël dagtochten vanaf Tel Aviv.

Meer dagtochten & excursies

Waar liggen de highlights in Tel Aviv?

FAQ Bezienswaardigheden Tel Aviv - Wat te doen in Israël

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Tel Aviv?

De meest bezochte bezienswaardigheden van Tel Aviv zijn de fantastische stadstranden met de aangrenzende Tayelet boulevard. Jaffa is het historische hart van de stad met de Bell Tower en het plein Kikar Kedumim. De Carmel Market is de levendige markt met in de omliggende wijk de nodige street art. Verder draagt Tel Aviv de bijnaam Witte Stad, waarvan de Rothshild Boulevard de meeste voorbeelden zal laten zien. Bezoek ook de wijk Neve Tzedek en het Tel Aviv Museum of Art. In dit artikel leest u alles over de Top 20 Tel Aviv bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke excursies vanaf Tel Aviv?

Doordat de stad slechts 60 kilometer van de Heilige Stad Jeruzalem ligt worden beide steden vaak gecombineerd onder het motto Two Cities One Break. Verder zijn excursies naar de Dode Zee, Masada en de Romeinse opgravingen van Caesara geliefde activiteiten. Het kan verder interessant zijn om de Palestijnse gebieden te bezoeken, waar bijzondere plaatsen zoals Betlehem en Jericho liggen. Meer info over de leukste excursies vanaf Tel Aviv.

Welke musea zijn er te zien?

Het meest toonaangevende museum is het Tel Aviv Museum of Art met een collectie van klassiek-moderne en hedendaagse kunst. In het noorden van de stad liggen verder een aantal musea bij elkaar zoals ANU Museum of the Jewish People, het Palmach Museum en het Eretz Israel Museum. In dit artikel leest u alles over Wat te doen in Tel Aviv.

Tel Aviv bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
11 juli 2023 : "Fantastische vakantie in Israël gehad door de goede reistips over de activiteiten, bezienswaardigheden en hotels in Tel Aviv."